Sähköauton taloudellinen lataaminen – mistä hinta koostuu?

Yleinen

Sähköauton latauksen hinta vaihtelee lataustavan mukaan. Sähköauton lataustapoihin ja -hintoihin kannattaakin perehtyä sujuvan matkanteon varmistamiseksi.

Latauspaikkojen hinnoittelu on joko aika- tai kilowattituntiperusteista. Aikaperusteisella latauspaikalla maksetaan latausajasta, riippumatta siitä miten paljon auton akku latautuu. Vastaavasti kilowattituntiperusteisessa latauksessa hinnoitteluperusteena on akustoon siirtynyt energia, eikä latauspaikalla vietetty aika. 

EVpay-sovelluksen tarjoama peruslataus ja suurteholataus hinnoitellaan usein kilowattituntiperusteisesti ja teholatausasemat ovat yleensä minuuttihinnoiteltuja. Teholataus tunnetaan myös pikalatauksena. 

EVpay on roaming-latauspalvelu, jossa varsinaiset latauspaikat ja -laitteet ovat muiden toimijoiden omistamia. Latauksen hinta määräytyy pitkälti latauspaikan tarjoajan mukaan. Roaming-hinnan lisäksi laskutetaan aloitusmaksu. Lisäksi varsinkin kaupunkien keskustoissa lataushinnan ohella saatetaan velottaa myös pysäköintiajasta.

Peruslataus, teholataus ja suurteholataus

Peruslataus on yksinkertaisin ja usein monen tunnin pysäköintiin ja lataukseen tarkoitettu lataustapa. Siinä autoilija käyttää omaa latauskaapelia. Peruslataus on myös ainoa lataus, joka sopii kaikille ladattaville autoille, myös lataushybrideille.

Teholataus on selvästi nopeampaa latausta, yleensä 50 kilowatin teholla ja sen tyypillinen latausaika on noin tunti. Nopeinta latausta tarjoava suurteholataus on puolestaan tarkoitettu tehokkaimpaan akun lataamiseen. Suurteholatauksessa tyypillinen latausaika on vain noin 15–45 minuuttia ja sen teho voi olla jopa 200 kilowattia.

EVpayssä latauksen hinta on riippuvainen latausoperaattorista, eli se vaihtelee paikkakohtaisesti. Peruslatauksen tyypillinen hinta EVpay-lataussovelluksessa on 0,74 € kilowattitunnilta. Teholataus maksaa usein 0,81 € minuutilta ja suurteholataus puolestaan 1,11 euroa kilowattitunnilta. Sähköauton akuston koko on yleensä noin 50-80 kilowattituntia, autosta riippuen.

Näillä hinnoilla esimerkiksi sadan kilometrin toimintamatkan lataaminen maksaa keskikokoiselle sähköautolle peruslatauksessa noin 12,50 €, teholatauksessa 16,50 € ja suurteholatauksessa noin 19€. Latauksen hinta ja teho ja siten nopeus kulkevat siis yleensä käsi kädessä. Löydät latauspaikkojen tarkat sijainnit, tehot ja hinnat kätevästi EVpay-sovelluksesta.

Sähköauton lataus käynnistetään ja lopetetaan sovelluksessa. EVpay myös laskuttaa lataustapahtuman sovellukseen tallennettujen luottokorttitietojen perusteella.

Kannattaako ladata kotona vai julkisella latauspaikalla?

Perinteisesti kotilataaminen on ollut edullisin tapa ladata ajokilometrejä ajokkiin, mutta viimeaikainen sähkön hinnan raju nousu on muuttanut tilannetta. Nyt lataaminen saattaa joskus olla edullisempaa julkisella latauspaikalla. On myös paljon autoilijoita, joilla ei ole mahdollisuutta ladata autoaan kotona tai esimerkiksi työpaikalla. 

Kilowattituntipohjaisen lataamisen hinta ja siten ajokilometrin kustannus on helppo hahmottaa, mutta minuuttiperusteinen lataus on mutkikkaampi tapaus. Ladatun energiamäärän hinta kun riippuu latausajasta ja siten lataustehosta. Teho taas vaihtelee auton, olosuhteiden ja latauslaitteen mukaan. 

Muutamia nyrkkisääntöjä kuitenkin on: Suurin osa moderneista sähköautoista pystyy ottamaan vastaan melkein koko lataustapahtuman ajan täydet 50 kilowattia, jonka aikaperusteisesti hinnoitellut teholatausasemat usein tarjoavat. Näin minuutissa akkuun latautuu hieman alle kilowattitunnin verran energiaa. 

Lisäksi tyhjemmän akun lataaminen on tehokkaampaa kuin täyden, kylmällä kelillä akku latautuu hitaammin kuin lämpimällä ja uudemmat autot ottavat tavallisesti enemmän tehoa vastaan kuin vanhat. Samoin suuri akku latautuu yleensä tehokkaammin kuin pieni. 

Varsinkin uuden sähköautoilijan kannattaa kokeilla lataamista erilaisilla latauspaikoilla ennakkoluulottomasti kodin ja työpaikan lähistöllä ja vaikka mökkimatkan varrella. Näin oman, uuden sähköauton lataaminen ja toiminta eri olosuhteissa tulee tutuksi ja itselle parhaat lataustavat löytyvät vähitellen.

Jaa artikkeli

Lataa ja rekisteröidy

Lataa ja rekisteröidy käyttäjäksi EVpay sovellukseen. Rekisteröi omat tietosi sekä maksukorttisi tietoja nopeaa maksamista varten. Näin takaan luotettavan toiminnan.