Miten sähköauton latauksen hinta muodostuu?

Yleinen

EVpay mahdollistaa sähköauton ja pistokehybridin lataamisen tuhansilla eri latauspaikoilla. Latauksen hinta kuitenkin vaihtelee paljon. Miten se muodostetaan ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat?

Sähköautoilija voi ladata autoaan EVpay-sovellusta käyttäen sekä matalatehoisilla peruslatauslaitteilla, että tehokkaammilla teholataus- ja suurteholatauslaitteilla. Pääsääntöisesti lataus on sitä kalliimpaa, mitä suuremmalla teholla ladataan. Latauksen hinta kuitenkin vaihtelee melkoisesti ja voi olla paikoitellen suurikin.

EVpay-palvelun latauspaikat ovat EVpayn sopimuskumppanien hallinnoimia. Yhteistyö eri latausverkkojen kanssa mahdollistaa maantieteellisesti kattavan latauspalvelun EVpayn asiakkaille nopeasti, ilman hidasta latausverkon rakentamista.

Roaming on latausverkkojen yhteinen palvelu autoilijalle

Yhteistyö EVpayn ja eri latauslaitteiden ja -verkkojen omistajien välillä on toteutettu sekä kahdenvälisillä sopimuksilla, että niin sanotun roaming-yhteistyön kautta.

Kahdenvälisellä sopimuksella EVpay mahdollistaa asiakkailleen latauksen tietyissä latausverkoissa, kuten esimerkiksi K-Latauksen latausasemilla.  K-Lataus on Keskon latausverkko, jonka latausasemia löytyy muun muassa K-Citymarkettien edustoilta.

Roaming-yhteistyö on monelle tuttu matkapuhelimen kanssa matkustamisesta: kun lähdet ulkomaille, toimii kännykkä paikallisessa verkossa roaming-palvelun avulla. Hinnat ulkomailla tosin voivat olla kovemmat, koska kyseessä on vierailu oman puhelinverkon ulkopuolella.

Sähköauton tai pistokehybridin latausroaming tapahtuu samaan tyyliin. Autoilija voi ladata EVpay-sovelluksella roaming-kumppanin mahdollistamana eri latausverkoissa. Lautausroamingin ansiosta EVpay-asiakkaan onkin mahdollista ladata jopa useilla eri latauspaikoilla läpi Pohjoismaiden ja juuri tästä EVpay-asiakas maksaa lataushinnassaan. Latauksen hinta on siis paljolti roaming-kumppanin määrittelemä.

EVpayn oma lisä hintaan on hyvin pieni. EVpay lisää vain aloitusmaksun latauksen hintaan, jolla katetaan sovelluksen ylläpidon kustannuksia.

Latausta minuutti- tai kilowattituntihinnalla

Lataus EVpay-palvelussa hinnoitellaan yleensä joko minuutti- tai kilowattituntiperusteisesti. Minuuttipohjaisessa latauksessa hinta määräytyy latausajan perusteella, esimerkiksi 0,50 € minuutilta, riippumatta siitä miten paljon energiaa tässä ajassa siirtyy. Vastaavasti kilowattituntipohjaisessa hinnoittelussa laskutetaan siirretyn energiamäärän mukaisesti, riippumatta latauksen viemästä ajasta.

Minuuttiperusteinen lataus on yleisempää varsinkin täyssähköautoille tarkoitetuilla teho- ja suurteholatauslaitteilla. Näillä latauslaitteilla latausteho, eli esimerkiksi minuutissa siirretyn sähköenergian määrä, vaihtelee suuresti olosuhteiden mukaan. Sähköautoilijan kannattaakin perehtyä oman autonsa toimintaan saadakseen mahdollisimman suuren lataustehon irti suurteholatauksessa.

Tyypillisesti suurimmat lataustehot saavutetaan, kun lataukseen tullaan lämpimällä autolla, jonka ajoakku on mahdollisimman tyhjä. Näillä latureilla ei yleensä ole tarkoituksenmukaista ladata auton akkua aivan täyteen ja tyypillinen lataustauko kestää puolesta tunnista tuntiin.

Kilowattituntiperusteinen lataus on yleisintä peruslatauslaitteissa. Täyssähköautot lataavat tyypillisesti nopeammin, noin yhdentoista kilowatin teholla ja pistokehybridit hitaammin, 3-4 kilowatin teholla. Peruslatauksessa ladataan yleensä muutama tunti jonkin pidemmän asioinnin tai tauon ajan, tai auton akku täyteen esimerkiksi yön yli.

Tuorein hintatieto löytyy EVpay-sovelluksesta

Latauspaikkakohtaiset hinnat löydät helposti EVpay-sovelluksesta. Lataushinnan lisäksi myös pysäköinnistä saatetaan laskuttaa erikseen. Tämä on yleistä varsinkin kaupunkien keskustojen pysäköintiluolissa.

Tekniikka eri latauslaitteiden ja niiden verkostojen taustalla voi olla monimutkaista, mutta EVpay-käyttäjälle tämä kaikki näyttäytyy yhtenä yksinkertaisena sovelluksena, jonka kautta tunnistautuminen ja maksuliikenne on helppo toteuttaa.

Jaa artikkeli

Lataa ja rekisteröidy

Lataa ja rekisteröidy käyttäjäksi EVpay sovellukseen. Rekisteröi omat tietosi sekä maksukorttisi tietoja nopeaa maksamista varten. Näin takaan luotettavan toiminnan.